Pasiune şi profesionalism pentru o vedere mai bună

De la copii de câteva luni, până la persoane chiar și de 100 de ani, pentru toți există soluții la Clinica Oftalmologică iMed din Sibiu. Un medic dedicat profesiei şi oamenilor este oftalmologul Popa Dorina Elena. Ce tehnici și aparatură folosește pentru ca pacienţii să vadă viaţa cu ochi buni, veți afla din interviul următor.

Reporter: Cât de importantă este depistarea precoce a afecţiunilor oculare?

 

Dr. Popa Dorina: Depistarea precoce a afecțiunilor oculare este importantă ca de altfel în orice domeniu.Vă dau un exemplu, un caz pe care l-am avut recent la o tânără cu keratoconus. Ea nu știa că are această boală oculară, purta ochelari fiind diagnosticată într-o optică, cu un astigmatism miopic. Când a venit la mine, i-am făcut o topografie corneeană, examinare pe care eu o recomand în cazul astigmatismelor pentru că de multe ori am surprize. Astfel i-am pus diagnosticul corect de keratoconus și i-am explicat că nu este doar un viciu de refracție ci o boală a corneei într-un stadiu incipient pe care trebuie să o urmărim deoarece, dacă va evolua, la un anumit moment, va avea nevoie de ceva mai mult decât ochelari, de un tratament special de întărire a corneei, astfel încât să nu ajungă la transplant de cornee. Acest caz este foarte relevant de ce este importantă depistarea precoce și aparatura performantă, pentru că astfel putem urmări și interveni la timp astfel încât să nu se ajungă la modificări ireversibile.

 

Reporter: La Clinica oftalmologică iMED se pot face intervenţii chirurgicale oftalmologice atât copiilor, cât şi adulţilor. Care sunt cele mai întâlnite tipuri de intervenţii chirurgicale?

Dr. Popa Dorina: Intervențiile chirurgicale cele mai frecvente sunt cele de pol anterior: pentru cataractă, pterigion, pinguecula și intervențiile de chirurgie plastică oculopalpebrală și căi lacrimale de care se ocupă colega mea dr. Laslău Bianca.

 

Reporter: Se ştie că operaţiile oftalmologice sunt unele dintre cele mai dificile. Pe lângă priceperea oftalmologului, cât de mult ajută aparatura performantă pentru rezultatele cele mai bune?

Dr. Popa Dorina: Operațiile oftalmologice sunt dificile pentru că este vorba de microchirurgie. Operăm la microscop și utilizăm instrumente foarte fine. De exemplu, inciziile pentru operația de cataractă sunt de 2,2 și de 1,2 mm și nu mai folosim sutură pentru aceste incizii. Pentru a putea folosi o tehnică de acest nivel, minim invazivă, bineinteles că avem nevoie de aparatura ultraperformantă de la microscop operator până la instrumentar de ordinul milimetrilor pentru că vorbim de o precizie de ordinul micronilor. Aparatură pentru măsurătorile preoperatorii este foarte importantă de asemenea, pentru că de aceste masurători depinde rezultatul postoperator.

 

Reporter: De cât timp operaţi ochii sibienilor? Povestiţi-ne o intervenţie mai specială şi motivaţi metoda de tratament aleasă.

Dr. Popa Dorina: Eu operez din anul 2004, am început cu operații pentru patologia pediatrică pentru că am lucrat 5 ani la un spital de copii: strabisme, obstrucții  congenitale de canal lacrimal cel mai frecvent, apoi am urmat cursuri de chirurgia cataractei prin facoemulsificare în India, Germania și Franța și acum 80% din operațiile pe care le efectuez sunt legate de chirurgia cataractei. O intervenție mai specială a fost, pot să spun, când am operat  pentru cataractă o doamnă de 99 ani care s-a hotărât că vrea să vadă mai bine. Bineînteles că era o cataractă foarte dură, nu ușor de operat, dar totul a ieșit foarte bine și pacienta a fost incântată și îi părea rău ca nu s-a decis mai devreme. Am hotărât să îi fac anestezie topică, adica doar cu picături, tocmai ca să nu simtă durerea injecției de anestezie și cred că a fost o decizie bună pentru ca asta a încântat-o foarte mult.

 

Reporter: Cât durează o operaţie de cataractă? Este nevoie de spitalizare?

Dr. Popa Dorina: O operație de cataractă durează aproximativ 15 minute, anestezia este topica în majoritatea cazurilor, adică doar cu picături și, mai nou, încercăm să înlocuim dilatarea cu picături cu o dilatare intraoperatorie care se produce aproape instantaneu și astfel scurtăm timpul de pregătire preoperatorie. Astfel reusim sa avem la Clinica iMed un circuit al pacientului care se operează de cataractă de la intrare în clinica până la iesire după operatie, între 2 și 3 ore, ceea ce e în standardul european. Pacienții nu își doresc să râmână spitalizați și noi răspundem acestei dorinte prin tehnica miniminvazivă pe care o folosim și prin pregătirea preoperatorie standardizată.

 

Reporter: Ce ne puteti spune despre evolutia cristalinelor artificiale?

Dr. Popa Dorina: Cristalinele artificiale au evoluat și ele foarte mult. Ele diferă atât în ceea ce privește materialul din care sunt făcute cât și modul de implantare. În marea majoritate, se utilizează acum cristaline foldabile care se introduc prin incizii mici de 2 mm și cristalinele foldabile preîncărcate sunt cele de ultimă generație. Aceasta este tendința actuală în materie de cristaline artificiale – un cristalin de calitate este un cristalin hidrofob cu filtru galben pentru protecția suplimentară a retinei și preîncărcat astfel încât să nu mai apară manipularea lui  în timpul operației. La iMed utilizăm doar cristaline preîncărcate de ultima generație și cristaline premium multifocale tot preîncărcate cu care pacientul poate să vadă si la departare dar si la aproape.

 

Reporter: Sunt afecţiuni care ar putea fi prevenite prin controale periodice fără să se mai ajungă la operaţie?

Dr. Popa Dorina: Da, prin controalele periodice identificam starea oculară, dar și factorii de risc pentru pacient și putem interveni precoce, putem preveni ceea ce este foarte important.

 

Reporter: Ce sfaturi le daţi cititorilor pentru a-şi păstra sănătatea ochilor?

Dr. Popa Dorina: Eu îi sfătuiesc să îți facă controale periodice oftalmologice, să poarte ochelari de vedere recomandați de medicul specialist oftalmolog, să aleagă lentile de calitate cu tratamente ale lentilelor individualizate după necesitățile muncii pe care o desfășoară. Sunt lucruri importante și nu trebuie neglijate aceste aspecte. Sa nu uitam că un ochelar de soare de calitate proastă, fără filtru de ultaviolete face mai mult rău decât bine. De asemenea, alimentația este foarte importantă, consumul de fructe și legume nu trebuie neglijat, acestea având un rol important în procesele vizuale.

 

Clinica iMed Oftalmologie, Sibiu, strada Nicolae Iorga nr.50 A (în spatele Dispensarului Cedonia). Programări la telefon 0369.435.804 sau 0770.801.854