Medicii și aparatura de calitate în oftalmologie, fac cea mai bună echipă
Odată cu tehnologia, avansează și medicina. Un exemplu elocvent este oftalmologia, unde un consult oftalmologic, mai nou, se realizează computerizat, cu ajutorul aparaturii performante. Când vine vorba despre intervenții chirurgicale, aparatura este de mare ajutor, însă priceperea medicului care operează rămâne în continuare pe primul loc. Despre toate aceste lucruri ne va vorbi, medicul oftalmolog Bianca Laslău, singurul medic din Sibiu care face chirurgie oculo-plastică și printre puținii din țară.
Rep.: Cât de importantă este aparatura performantă în diagnosticarea afecțiunilor vederii ?
Dr. Bianca Laslau: Oftalmologia depinde într-o foarte mare măsură de efectuarea investigaților cu ajutorul aparatelor performante. Ținând cont de faptul că structurile ochiului au dimensiuni reduse, detaliile pe care ni le oferă echipamentele de calitate superioară, au o mare valoare în diagnosticul precoce, urmărirea și managementul bolilor oculare.
Rep.: Considerați că pacienții sunt suficient de informați asupra variantelor de tratament?
Dr. Bianca Laslău: Întotdeuna, medicul, trebuie să prezinte pacientului, cea mai bună optiune de tratament, chiar și atunci cand acesta poate beneficia de el într-un alt oraș sau într-o altă țară. Din fericire, în prezent, marea majoritate a intervenților chirugicale oftalmologice pot fi efectuate cu succes la noi în țară.
Rep: Se pot realiza la Sibiu investigatii și intervenții oftalmologice complexe pentru ca pacienții să nu mai fie puși pe drumuri în alte județe?
Dr. Bianca Laslău: Pacienții sibieni si nu numai, gasesc la Clinica iMed Sibiu solutii pentru problemele lor oftalmologice medicale și chirurgicale. Pe partea de diagnostic, la clinica iMed exista toată aparatură necesară, de la tomograf în coerență optică, biometru , câmp vizual computerizat Humphrey, topograf cornean, tonometru, refractometru și sinoptofor.
De asemenea, dispunem de Laserul Yag, util în efectuarea capsulotomiei pentru cataracta secundara, a trabelculoplastiei și iridotomiei in cazul glaucomului, proceduri laser care pot fi efectuate în câteva minute, înlocuind astfel, tehnicile mai vechi care sunt totusi intervenții pe glob deschis, cu riscurile aferente si care trebuie efectuate in sala de operație. In ceea ce priveste tratamentul si interventiile oftalmologice, in cadrul clinicii iMed unde lucrez eu, efectuam intervenții de cataractă, strabism, glaucom si alte patologii de pol anterior (pterigion) și chirurgie oculoplastică. Chirurgia oculo-plastică este domeniul meu principal de interes. Este o supraspecializare oftalmologică care se ocupă de tratamentul afecțiunilor pleoapelor, aparatului lacrimal și orbitei,. M-am supraspecializat pe o perioadă de un an jumatăte, la un spitalul universitar de renume, din Madrid, în cadrul Departamentului de Chirugie plastică oculară, orbită și căi lacrimale, în diagnosticarea afecțiunilor oculo-plastice și în tratamentul acestora prin tehnici chirurgicale moderne. În prezent, în afară de Sibiu, efectuez consultații și intervenții de chirurgie oculoplastică și la București.
Rep:Care sunt semnele și simptomele care ar trebui să ne trimită la oftalmolog?
Dr. Bianca Laslău: Scăderea vederii, durerea oculară, ochiul roșu, apariția unor formațiuni la nivelul pleoapelor, lăcrimarea excesivă, vederea dublă, poziția anormală a ochilor sau a pleoapelor sunt doar câteva din situațiile în care e necesară o examinare oftalmologică. De multe ori o consultație de rutină poate să descopere afecțiuni care nu au ajuns să determine semne clinice evidente pentru pacient. Din acest motiv, recomandăm efectuarea examenului oftalmologic la interval de un an, în special persoanelor peste 45 de ani, celor care petrec mult timp în fată calculatorului și celor care au rude de gradul 1 cu glaucom, boli retiniene sau tumori oculare.
Copii sub un an, care prezintă pupilă albă, roșeață oculară cu secreție gălbuie, lăcrimare, strabisme, pleoapă căzută ce acoperă pupila, trebuie să beneficieze cât mai repede de examinare oftalmologică. Prima consultație e indicat să se realizeze la 1 an, apoi dacă nu sunt probleme, la 3 ani și mai apoi la 6 ani. E important să depistăm diopriile mari și existența unui strabism, pentru a preveni instalarea ambliopiei (ochiului leneș), o afecțiune descoperită, de multe ori, la vârsta școlară sau la cea adultă, când, din păcate, nu se mai poate trata. Clinica iMed este singura clinica unde copiii cu „ochi lenes” sau adultii cu tulburari ale vederii binoculare pot gasi un tratament specializat in cadrul departamentului de ortoptica sub indrumarea dnei Ittu Adrieana cu o experienta de peste 30 ani in exercițiile la sinoptofor.
Rep: Cu toții știm că la oftalmolog suntem puși să citim un panou cu litere și cifre. Cum decurge în ziua de astăzi un consult oftalmologic?
Dr. Bianca Laslău: In ziua de astazi consultul oftalmologic de rutina este diferit fata de ceea ce se facea acum 10-20 ani : dioptriile sunt masurate computerizat si foarte exact, nu se mai masoara acuitatea vizuala pe un panou iluminat sau mai rau, de carton. Astazi literele se proiecteaza sau pacientul le citeste pe un optotip cu led, ca un televizor. Stabilirea ochelarilor se face in mod computerizat cu ajutorul unui aparat sofisticat ,numit foropter, unde dioptriile se schimba automat si rapid iar prescriptia este tiparita automat la sfarsit, spunând astfel adio ramelor de proba de odinioara. Un alt instrument esențial este biomicroscopul, cu ajutorul căruia medicul examinează suprafața anterioară a globului ocular (pleoape, conjunctivă, cornee, iris, pupilă, cristalin) și fundul de ochi. De asemenea, pentru a documenta leziunile retiniene descoperite, putem efectua retinofotografia fundului de ochi. Tensiunea oculară este obligatorie in cadrul consultului oftalmologic de rutina si cel mai indicat este sa fie măsurată cu aplanotometrul Goldmann (standardul de aur în măsurarea tensiunii oculare) sau cu tonometrul Icare, pentru screening.
Atunci cand sunt necesare examinari suplimentare Perimetrului computerizat Humphrey, se folosește pentru diagnosticul și monitorizarea glaucomului, fiind ”gold standardul”recomandat de Societatea Europeană de Glaucom, dar și pentru evidențierea bolilor neurologice și retiniene. Pentru un diagnostic complet al afecțiunilor retiniene și ale nervului optic și pentru monitorizarea progresiei acestora, este necesară efectuarea unei tomografii în coerență optică (OCT). OCT-ul poate fi util și pentru analizarea corneei și a segmentului anterior al globului ocular. Topografia oculară ne ajută să diagnosticăm și să urmărim boli ale corneei. Angiofluorografia cu fluoresceină poate fi necesară pentru diagnosticul corect al afecțiunilor retiniene.
Cu alte cuvinte, da, totul a evoluat foarte mult. Ne adaptam cerintelor tot mai exigente ale pacientilor nostri. In cadrul Clinicii iMed, unde lucrez eu, toate acestea se intampla cu adevarat si este chiar o placere sa lucrezi la nivelul acesta.
Rep: Cât de pregătiți sunt medicii oftalmologi pentru a interpreta rezultatele oferite de aparatura performantă?
Dr. Bianca Laslău: Raspunsul meu este DA, suntem pregatiti. Profesia de medic presupune o pregatire continuă pe toată durata carierei. Oftalmologia, în special, este într-o permanentă evoluție, atât în ceea ce privește aparatura necesară investigaților sau operaților, utilizarea laserelor, tratamentul medical sau dezvoltarea tehnicilor chirurgicale. Participarea la cursuri, congrese, conferințe și studiul individual al publicaților internaționale de oftalmologie, contribuie la perfecționarea permanentă a unui oftalmolog, pentru a putea oferi pacientului său cele mai noi informații și metode de tratament.