Chirurgia oftalmologică plastică și reconstructivă pune mare accent pe sănătatea ochiului

A făcut rezidențiatul în străinătate și i s-a propus să lucreze într-un spital universitar de renume din Madrid, Spania, în cadrul departamentului de Chirurgie plastică oculară, orbită și căi lacrimale. Cu toate acestea, s-a întors în Sibiul ei drag. Medicul oftalmolog Bianca Laslău vrea să ajute sibienii care au nevoie de intervenții chirurgicale la nivelul ochilor să nu mai fie puși pe drumuri în alte orașe sau chiar în străinătate. Astăzi ne va vorbi despre o intervenție cu efecte spectaculoase, unde pacientul poate pleca acasă după operație. Este vorba despre blefaroplastia superioară  (corecția zonei pleoapei superioare).

 

 

Reporter: Ce este blefaroplastia superioară și care sunt beneficiile ei?

Dr. Bianca Laslău: Blefaroplastia superioară este procedura chirurgicală, prin care se îndepărtează surplusul de piele, mușchi și uneori grăsime, de la nivelul pleoapei superioare. Excesul tegumentului poate să atingă genele și să exercite o presiune pe acestea, producând o senzație continuă de oboseală, sau chiar să depășească marginea pleoapei, limitând astfel câmpul vizual. Beneficiile blefaroplastiei sunt atât estetice, prin obținerea unui aspect întinerit al privirii și al feței, cât și funcționale, prin îmbunătățirea câmpului vizual.

 

Reporter: Este indicat un consult oftalmologic amănunțit înaintea intervenției?

Este esențială o evaluare oftalmologică amănunțită pentru stabilirea diagnosticului și pentru a exclude contraindicațiile operației, cum sunt sindromul de ochi uscat formă severă, afecțiuni inflamatorii cicatrizante active sau  numeroase intervenții estetice la nivelul pleoapei superioare. În cadrul unei consultații oftalmologice se testează acuitatea vizuală, mișcările oculare, câmpul vizual, examinăm pleoapele și anexele oculare, reflexele pupilare și segmentul anterior al ochiului și stabilim dacă pacientul este un candidat bun pentru intervenție.

 

Reporter: Afectează atât femeile cât și bărbații?

Dr. Bianca Laslău: Odată cu înaintarea în vârstă, apar modificări la nivelul structurilor peri-oculare ce afectează, deopotrivă, bărbații și femeile. Prin urmare, blefaroplastia este recomandată indiferent de gen. În general, majoritatea pacienților la care se indică blefaroplastia superioară au peste 40 de ani, însă atunci când aspectul căzut al pleoapelor este o trăsătură de familie moștenită, intervenția se poate efectua și mai devreme.

 

Reporter: In ce consta interventia  și care sunt complicațiile care pot apărea?

Dr. Bianca Laslău:  Pre-operator este important să stabilim și să marcăm țesutul tegumentar ce urmează a fi îndepărtat. Intervenția se efectuează sub anestezie locală, cu o sedare ușoară, pentru confortul pacientului. Inciziile vor fi camuflate la nivelul pliului cutanat al pleoapei superioare și al ridurilor de la nivelul unghiului extern al ochiului. Tegumentul marcat se excizează, împreună cu o fâșie de mușchi orbicular. În anumite cazuri se indică, de asemenea, excizia grăsimii orbitale în exces, repoziționarea glandei lacrimale și liftingul sprâncenei. Intervenția durează aproximativ 1-2 ore, în funcție de complexitatea cazului și nu necesită spitalizare. În urma acestei proceduri chirurgicale se obține un aspect întinerit al privirii și îmbunătățirea vederii atunci când a existat o limitare a câmpului vizual. Principalele complicații ce pot să apară sunt reprezentate de echimoze (vânătăi) și edeme (umflături) la nivelul pleoapelor, care dispar în aproximativ două- trei săptămâni. Deși rare, au fost descrise și rezultate nesatisfăcătoare, de tipul: asimetriei pleoapelor, exciziei insuficiente sau excesive a pielii.

 

Reporter: Povestiți-ne una dintre cele mai complicate intervenții pe care le-ați făcut cât timp ați lucrat în Spania?

Dr. Bianca Laslău: Una dintre cele mai provocatoare intervenții pentru chirurgul oculo-plastician este reconstrucția defectelor mari ale pleoapei superioare, după excizia tumorilor maligne. Pleoapa superioară are o structură complexă, rolul principal al acesteia fiind acela de a proteja suprafața oculară. În situațiile în care peste 60% din pleoapă lipsește, utilizăm grefe de mucoasă în asociere cu lambouri de tegument din vecinătate. Este importantă experiența și îndemânarea chirurgului, cunoașterea anatomiei pleoapei, a orbitei și a țesuturilor învecinate pentru a obține un bun rezultat post-operator. Prin urmare, pleoapa operată trebuie să aibă un contur și un aspect asemănător cu cea contralaterală, dar și o bună mobilitate pentru a putea proteja ochiul. Chirurgia oftalmologică plastică și reconstructivă (chirurgia oculoplastică), pune mare accent pe sănătatea ochiului, dar și pe rolul major pe care îl are aspectul estetic post-operator; o reconstrucție nesatisfăcătoare având implicații psiho-sociale importante pentru pacient.