Tot mai mulți oameni se prezintă le oftalmolog din cauza ochilor uscați. Chiar dacă, la prima vedere, pare o afecțiune banală, netratată, aceasta poate duce la complicații. Sindromul de ochi uscat este o afecţiune cronică, progresivă. În funcţie de cauza şi severitatea acesteia, este posibil să nu fie complet vindecabil. Dar, în cele mai multe cazuri, ochii uscaţi pot fi trataţi cu succes, de obicei rezultând un confort vizibil al ochilor, mai puţine simptome de ochi uscaţi şi o vedere mai clară.

Deoarece sindromul de ochi uscat poate avea o serie de cauze, se utilizează o varietate de abordări de tratament. Ca primă intenție, se recomandă tratamente pentru insuficienţa lacrimală, produsele numite lacrimi artificiale, care încearcă să înlocuiască şi/sau să suplimenteze filmul natural lacrimal. Pentru cazurile uşoare de ochi uscaţi cauzate de utilizarea calculatorului, lectură, şcoală, cel mai bun tratament poate fi utilizarea lacrimilor artificiale sau a altor picături lubrifiante. Acestea sunt disponibile într-o mare varietate de ingrediente şi vâscozitate. Lacrimile cu vâscozitate ridicată sunt recomandate numai pentru utilizarea în timpul somnului. O altă medotdă de tratament sunt ochelarii de umiditate, special concepuţi pentru a încetini evaporarea lacrimilor prin asigurarea unui mediu umed şi minimizarea fluxului de aer.

 

Ce putem face acasă pentru a stimula producția lacrimală?

A fost raportată o varietate de alte metode noi pentru stimularea producţiei lacrimale. Acestea includ:

  • Respiraţia abdominală timp de 3 minute, care a accentuat creşterea volumului meniscului lacrimal la femeile sănătoase.
  • Cafeina, probabil cea mai consumată substanţă psihoactivă, pare să stimuleze secreţia de lacrimi la subiecţi sănătoşi.
  • Hidratarea
  • Acizii graşi esenţiali, necesari pentru apariţia unor procese metabolice sănătoase.  Printre alimentele obişnuite cu omega-3 se numără seminţele de in, nucile şi uleiul de soia, peşti uleioşi (cum ar fi tonul, somonul, păstrăvul, sardinele şi macroule) şi într-o mai mică măsură în crustacee (cum ar fi creveţi, stridii şi midii). Omega-6 sunt, de obicei, derivate din uleiuri vegetale, cum ar fi uleiul de porumb.
  • Suplimentarea zilnică cu antioxidant oral a avut ca rezultat îmbunătăţirea relativă a simptomelor de ochi uscat. Acidul alfa-lipoic, un compus disulfuric natural, are de asemenea o capacitate antioxidantă.
  • Produse pe bază de plante şi naturale
  • Miere, produsele de albine
  • Laptele matern conţine lactoferină, un remediu natural pentru tratamentul ochiului uscat
  • Acupunctura. Studiile clinice au arătat că atât acupunctura cu laser, cât şi electrototerapia cu spikes de argint (SSP) au fost la fel de eficiente ca acupunctura tradiţională în ameliorarea simptomelor şi creşterea secreţiei de lacrimi la subiecţii cu ochi uscaţi.

 

De evitat!

  • Utilizarea în exces a dispozitivelor digitale şi uzura lentilelor de contact.
  • Condiţii de deshidratare şi poluanţi de mediu. Suprafaţa oculară este cea mai expusă la lumină, umiditate relativă scăzută, temperaturi extreme, radiaţii UV, iritanţi, poluanţi şi fumul de tutun.

ECHIPA IMED OFTALMOLOGIE