Inseminarea intrauterină este o metodă naturală de procreere în care sperma partenerului sau de la donator este introdusă direct în cavitatea uterină.
Indicațiile metodei sunt:
- Sterilitatea de cauză imunologică – când mucusul cervical constituie o barieră în calea ascensiunii spermatozoizilor
- Tulburări de erecție și ejacularea retrogradă
- Sterilitatea de cauză necunoscută
- Spermograme la limita fertilității
- Cu spermă congelată atunci când partenerul lipsește o perioadă de timp.
Contraindicațiile metodei
- Spermograme sever modificate cu număr de spermatozoizi sub 10 milioane
- Sterilitatea de cauză uterină
- Obstrucția tubară bilaterală
- Patologia infecțioasă vaginală
Tehnica:
Sperma se procesează în laborator pentru a îndepărta conținutul bogat de prostaglandine și proteine care, dacă ar fi injectate direct în cavitatea uterină ar crește semnificativ riscul de infecție și de reacții alergice severe. Spermatozoizii sunt supuși unui proces de activare prin cultivarea în medii speciale. Perioada de abstinentă recomandată este de 2-5 zile. Atunci când este posibil se pot recolta două probe de spermă (prima cu conținut mai mare de spermatozoizi și a doua cu număr mai mic de spermatozoizi dar cu mobiitate mut mai bună). Pentru persoanele cu dificultăți de erecție se poate asocia tratament medicamentos.
Momentul injectării este cu aproximativ 12 ore înainte de ovulație. Ovulația este urmărită pe ciclu natural atunci când aceasta este prezentă sau este indusă medicamentos (citrate de clomifen sau cu tratament injectabil cu gonadotrofine).
Pacienta este plasată pe masa ginecologică și cu un specul se evidențiază colul uterin. Prin canalul cervical se introduce un cateter special, moale, atraumatic și se introduc spermtozoizii cu ajutorul unei seringi. Procedura este nedureroasă. Este bine ca partenerii să aibă relații intime în noaptea de după inseminare, în scopul creșterii șansei de concepție.
Rata de succes a procedurii este de 10-15% în funcție de vârsta pacientei și de indicațiile inseminării intrauterine.
Indicațiile inseminării și rata de success arată că, dacă, după 3-6 încercări de a procreea cu inseminare intrauterină nu apare o sarcină trebuie utilizată fertilizarea in vitro.