Se vorbește foarte des despre fertilizarea în vitro(FIV) ca fiind acel procedeu de reproducere umană asistată. Însă nu foarte multă lume cunoaște faptul că acești nou-născuți sunt testați la sânge încă de dinainte să prindă viață în uterul mamei lor.
În acest fel se pot elimina riscurile de apariție a bolilor genetice aflate în istoricul familiei. Această intervenție se realizează prin testarea embrionilor creați în laborator, fiind selectați doar cei fără anomalii.
Prin acest mod cuplurile care apelează la această procedură pot scăpa de grija aceasta.
Sarcina gemelară sau multiplă a devenit tot mai frecventă în ultimii ani, datorită introducerii pe piața medicamentelor pentru fertilitate (hormoni), precum și datorită dezvoltării tehnicilor de fertilizare artificială (in vitro).
În cazul FIV gemenii reprezintă aproximativ 2% din totalul de nașteri, iar tripleții doar 2% din totalul de sarcini efetuare.
Denumirea sarcinii în funcție de numărul de fetuși este universală astfel aceștea sunt împărțiți în:
- 2 fetuși – gemeni
- 3 fetuși – tripleți
- 4 fetuși – cvadrupleți
- 5 fetuși – quintupleți
- 6 fetuși – sextupleți
- 10 fetuși – decapleți
Pentru a crește șansele de a avea gemeni se trece printr-o serie de tratamente.
Majoritatea femeilor care nasc tripleți, au facut inițial un tratament de fertilitate. Medicația pentru fertilitate stimulează ovarele, crescând numărul foliculilor maturi și astfel a ovulelor.
Alte metode de precum transferul intrafalopian de gameți sau transferul intrafalopian de zigoți, pot determina de asemenea apariția sarcinilor multiple.