După cum spuneam în articolul anterior, cauzele de infertilitate sunt diverse. Atunci când un cuplu se decide să apeleze la fertilizarea in vitro, este necesar ca acesta să înceapă o serie de investigații mai ample aspupra sănătății.

Începând cu primul control medical, personalul specializat încearcă să determine care sunt factorii feminini sau masculi care împiedică procesul conceperii unui făt.

 

Vom discuta în acest articol despre câțiva factorii femini, precum:

 

  • Disfuncția ovulatorie

Constituie una dintre cele mai frecvente cauze ale infertilității în cazul femeilor, aceasta poate varia de la o persoana la alta. Fie prin manifestarea unei ovulații rare și neregulate (numită oligo-ovulație) sau chiar lipsa completă a acesteia (numită anovulație).

Pentru a avea ovulație în fiecare lună, este necesară o interacțiune complexă și adecvată între hormonii eliberați de hipotalamus, hipofiză și hormonii ovarieni.

Cauzele care determină dereglările de ovulație sunt mai greu de depistat, acestea sunt asociate adesea cu:

– Hipotalamusul

– Subponderalitatea

– Excesul de prolactină

– Dezechilibrele hormonale cauzate de disfuncții ale hipotalamusului, glandei pituitare și a ovarelor.

  • Endometrioza

Această afecțiune constă în dezvoltarea endometrului, a mucoasei care tapetează pereţii interni ai uterului. În cu totul altă parte decât la locul potrivit precum la nivelul ovarelor, a trompelor uterine, pe peretele abdominal intern, vezica urinară, intestin. Uneori poate ajunge până la plămâni, măduva spinării şi chiar la creier.

Endometrioza este o boală progresivă, care afectează 10-15% din femei în timpul anilor de reproducere şi a doua cea mai frecventă cauză a infertilității. 30% până la 40% din femeile cu endometrioză fiind infertile.

infertilitate

  • Bolile la nivelul corpului uterin

Din pricina caracterului delicat, colul este adesea ţinta

infecţiilor, ceea ce poate conduce mai departe la apariţia unor boli serioase.

O parte dintre aceste boli sunt următoarele: colului uterin, precum cervicita, displazia, ectopia cervicală, infecţiile cu HPV pot favoriza cancerul cervical.

  • Vârsta înaintată

Începand cu împlinirea vârstei de 30 de ani, fertilitatea începe să scadă gradual. Astfel șansele de a concepe un copil se reduc, dar nu la fel de mult ca după 40 de ani. Odată cu înaintarea în vârstă cresc și riscurile de sănătate pentru viitorul copil. Cu cât femeia înaintează în vârstă vor crește și riscurile apariției unor complicații pentru făt.

Acestea sunt doar câteva dintre cauzele infertilității în cazul femeilor. Însă cu ajutorul tratamentelor recomandate de medicii specialiști, cuplurile pot avea o șansă în plus în conceperea unui copil.

Pentru început se apelează la tratamentele nutriționale, medicamentoase. Dacă acestea nu au niciun rezultat se apelează la metoda de fertilizare in vitro, fiind utilizată tot mai des în toate colțurile lumii.