Strada Nicolae Iorga nr. 50A Sibiu Romania Luni - Vineri 08:00-21:00 0369435803; 0771162488; 0369435804; 0770801854

Articole

FIV crește șansele de a avea gemeni

FIV crește șansele de a avea gemeni

Se vorbește foarte des despre fertilizarea în vitro(FIV) ca fiind acel procedeu de reproducere umană asistată. Însă nu foarte multă lume cunoaște faptul că acești nou-născuți sunt testați la sânge încă de dinainte să prindă viață în uterul mamei lor.

În acest fel se pot elimina riscurile de apariție a bolilor genetice aflate în istoricul familiei. Această intervenție se realizează prin testarea embrionilor creați în laborator, fiind selectați doar cei fără anomalii.

Prin acest mod cuplurile care apelează la această procedură pot scăpa de grija aceasta.

Sarcina gemelară sau multiplă a devenit tot mai frecventă în ultimii ani, datorită introducerii pe piața medicamentelor pentru fertilitate (hormoni), precum și datorită dezvoltării tehnicilor de fertilizare artificială (in vitro).

FIV

În cazul FIV gemenii reprezintă aproximativ 2% din totalul de nașteri, iar tripleții doar 2% din totalul de sarcini efetuare.

Denumirea sarcinii în funcție de numărul de fetuși este universală astfel aceștea sunt împărțiți în:

 • 2 fetuși – gemeni
 • 3 fetuși – tripleți
 • 4 fetuși – cvadrupleți
 • 5 fetuși – quintupleți
 • 6 fetuși – sextupleți
 • 10 fetuși – decapleți

Pentru a crește șansele de a avea gemeni se trece printr-o serie de tratamente.

Majoritatea femeilor care nasc tripleți, au facut inițial un tratament de fertilitate. Medicația pentru fertilitate stimulează ovarele, crescând numărul foliculilor maturi și astfel a ovulelor.

Alte metode de precum transferul intrafalopian de gameți sau transferul intrafalopian de zigoți, pot determina de asemenea apariția sarcinilor multiple.

 

read more
Fertilizare in vitro la Clinica i-Med

Fertilizare in vitro la Clinica i-Med

Tehnica de reproducere umană asistată este reprezentată prin tehnica de fertilizare în vitro, aceasta fiind cea mai folosită în cazul cuplurilor diagnosticate cu infertilitate.

Această procedură este reprezentată prin recoltarea şi fecundarea artificială a ovocitelor cu spermatozoizi, în laborator, în vederea obţinerii embrionului. Obținerea sarcinii se finalizează prin procedura care apelează la embriotransfer, adică la introducerea embrionilor în uter.

FIV este prescurtarea uzuală a procesului de reproducere umană asistată care presupune combinarea unui ovul cu un spermatozoid în mediul controlat din laborator. Din păcate, multe cupluri se confruntă cu probleme de infertilitate, iar cauzele sunt diverse.

fertilitate

Infertilitatea este definită ca fiind incapacitatea unui cuplu de aconcepe un copil după 12 luni de raporturi sexuale regulate și neprotejate.

În țara noastră, aproximativ unul din şase cupluri suferă de infertilitate, iar conform ultimelor statistici această afecţiune începe să se întâlnească tot mai des la populaţia între 28 şi 38 de ani.

Această procedură de fertilizare in vitro este posibilă și în Sibiu, la Clinica noastră i-Med.

I Med Fertility center este un centru de reproducere umană asistată nou deschis în care se îmbină în mod fericit experiența de peste 10 ani a medicilor implicați în reproducerera umană asistată cu dotarea de vârf, la nivelul sfărșitului anului 2017 din laboratorul clinicii.

 

Colectivul clinicii i-Med

Echipa clinicii reunește profesioniști consacrați, specializați, dar și acreditați în medicina reproducerii. Aceștea fiind atât medici, embriologi, asistenți medicali cât si consilieri.

Din echipa de profesioniști fac parte și medicii: Conf. Dr. Chicea Radu și  Dr. Ispașoiu Florin.

Conf. Dr. Chicea Radu a condus timp de 10 ani Centrul de Fertilitate Polisano Sibiu, al treilea centru ca număr de pacienți din țară cu multiple cursuri și stagii de pregătire în străinătate.

Dr. Ispașoiu Florin medic primar obstetric ginecologie, are o experiență similară în reproducerea umană asistată, de asemenea cu numeroase cursuri și stagii de pregătire în străinătate.

Embriologii clinicii au o experiență îndelungată în reproducerea umană asistată, conduși de Biolog Răduică Andreea. Vechi colaborator al celor doi medici și al echipei. Embriologii noștri s-au specializat în clinici din Europa. După ce s-au alăturat echipei, au obținut rezultate remarcabile încă de la început.

read more
Cauzele de infertilitate la femei

Cauzele de infertilitate la femei

După cum spuneam în articolul anterior, cauzele de infertilitate sunt diverse. Atunci când un cuplu se decide să apeleze la fertilizarea in vitro, este necesar ca acesta să înceapă o serie de investigații mai ample aspupra sănătății.

Începând cu primul control medical, personalul specializat încearcă să determine care sunt factorii feminini sau masculi care împiedică procesul conceperii unui făt.

 

Vom discuta în acest articol despre câțiva factorii femini, precum:

 

 • Disfuncția ovulatorie

Constituie una dintre cele mai frecvente cauze ale infertilității în cazul femeilor, aceasta poate varia de la o persoana la alta. Fie prin manifestarea unei ovulații rare și neregulate (numită oligo-ovulație) sau chiar lipsa completă a acesteia (numită anovulație).

Pentru a avea ovulație în fiecare lună, este necesară o interacțiune complexă și adecvată între hormonii eliberați de hipotalamus, hipofiză și hormonii ovarieni.

Cauzele care determină dereglările de ovulație sunt mai greu de depistat, acestea sunt asociate adesea cu:

– Hipotalamusul

– Subponderalitatea

– Excesul de prolactină

– Dezechilibrele hormonale cauzate de disfuncții ale hipotalamusului, glandei pituitare și a ovarelor.

 • Endometrioza

Această afecțiune constă în dezvoltarea endometrului, a mucoasei care tapetează pereţii interni ai uterului. În cu totul altă parte decât la locul potrivit precum la nivelul ovarelor, a trompelor uterine, pe peretele abdominal intern, vezica urinară, intestin. Uneori poate ajunge până la plămâni, măduva spinării şi chiar la creier.

Endometrioza este o boală progresivă, care afectează 10-15% din femei în timpul anilor de reproducere şi a doua cea mai frecventă cauză a infertilității. 30% până la 40% din femeile cu endometrioză fiind infertile.

infertilitate

 • Bolile la nivelul corpului uterin

Din pricina caracterului delicat, colul este adesea ţinta

infecţiilor, ceea ce poate conduce mai departe la apariţia unor boli serioase.

O parte dintre aceste boli sunt următoarele: colului uterin, precum cervicita, displazia, ectopia cervicală, infecţiile cu HPV pot favoriza cancerul cervical.

 • Vârsta înaintată

Începand cu împlinirea vârstei de 30 de ani, fertilitatea începe să scadă gradual. Astfel șansele de a concepe un copil se reduc, dar nu la fel de mult ca după 40 de ani. Odată cu înaintarea în vârstă cresc și riscurile de sănătate pentru viitorul copil. Cu cât femeia înaintează în vârstă vor crește și riscurile apariției unor complicații pentru făt.

Acestea sunt doar câteva dintre cauzele infertilității în cazul femeilor. Însă cu ajutorul tratamentelor recomandate de medicii specialiști, cuplurile pot avea o șansă în plus în conceperea unui copil.

Pentru început se apelează la tratamentele nutriționale, medicamentoase. Dacă acestea nu au niciun rezultat se apelează la metoda de fertilizare in vitro, fiind utilizată tot mai des în toate colțurile lumii.

 

read more
Infertilitate - cauze și soluții

Infertilitate - cauze și soluții

Termenul de infertilitate este definit ca fiind inabilitatea unei femei de a rămane însarcinată dupa un an de zile de raporturi sexuale regulate fără a utiliza contraceptive.

Tot mai multe cupluri se confruntă cu probleme de infertilitate. Aproximativ unul din șase cupluri au probleme în ceea ce privește conceperea urmașilor, iar cauzele sunt diverse. Sunt factori feminini, dar și mascuini. În cele ce urmează vom face o scurtă clasificare a acestora:

Factori feminini:

 • Disfuncția ovulatorie
 • Afectarea trompelor uterine
 • Aderențe pelvine
 • Endometrioza
 • Probleme la nivelul corpului uterin
 • Afecțiuni ale colului sau vaginului
 • Disfuncții imunologice

Factori masculini:

 • Disfuncție spermatică
 • Varicocel
 • Anticorpii antispermatici
 • Dezechilibrele hormonale
 • Insuficiența testiculară
 • Ejaculare retrograde
 • Stilul de viață și factorii de mediu

Altă cauză care împiedică fertilizarea este reprezentată de varstă. În cazul femeilor fertilitatea începe să scadă de la aproximativ 30 de ani. Pe masură ce femeile înaintează în vârstă, se reduce probabilitatea acestora de a rămâne însărcinate direct proporțional cu creșterea infertilității.

O soluție care vine în sprijinul acestor probleme este reprezentată de fertilizarea in vitro.

Procedura de fertilizare in vitro este tot mai des utilizată în toată lumea, chiar și în Romania. Acest lucru a determinat apariția mai multor clinici specializate în acest scop. Una dintre acestea este și Clinica i-Med.

Echipa clinicii noastre reunește profesioniști consacrați, acreditați si specializați în medicina reproducerii: atât medici, embriologi, asistenți medicali cât si consilieri.

Procedurile de reproducere umană asistată respectă standardele internaționale și naționale.

Toți pacienții sunt investigați astfel încât nivelul de siguranță al acestora și al personalului să fie la cele mai înalte standarde.

Toate procedurile sunt verificate conform normelor interne ale clinicii astfel încât să existe o identificare fără posibilitate de eroare a materialelor biologice în lucru.

read more
Ce inseamna FIV Romania?

Ce inseamna FIV Romania?

Ce inseamna FIV Romania?

Femeile care au probleme in a ramane insarcinate chiar si dupa ani intregi de tratamente, pot incerca fertilizarea in vitro in Romania. Aceasta metoda are randamente mai mari decat alte tratamente care implica o concepere oarecum naturala a copilasului. Pentru a ramane insarcinata, o femeie trebuie sa isi doneze un embrion, barbatul va dona un sumar de sperma, iar medicii vor fertiliza in mediul vitro embrionul cu sperma tatalui, apoi vor introduce in mod artificial embrionul gata format in uterul femeii.

Orice femeie din Romania s-a gandit vreodata, de fapt macar o data la faptul ca ar putea sa aiba probleme de fertilitate. Orice fata a avut vreodata dureri menstruale si ovariene care sa ii populeze cele mai urate cosmaruri. Traim intr-o lume in care stresul si alimentatia ne distrug sanatatea. Apar boli noi in fiecare zi si ne este din ce in ce mai greu sa trecem peste ele. Medicii incearca din rasputeri sa ne ajute.

Cine poate realiza FIV in Romania?

FIV in Romania poate fi realizat doar de medici specializati in obstretica – ginecologie, unor femei care isi doresc aceasta procedura. Nu este o procedura gratuita, de fapt este accesibila doar unor persoane care isi permit si nu se recomanda executarea ei la orice mica problema de fertilitate. Astfel intai se incearca metode mai usoare de a ramana insarcinata, aceasta metoda fiind printre ultimele recomandate.

Ce procent de procedee de FIV in Romania au succes?

Ei bine, fiecare femeie are un corp unic, cu probleme in felul lor unice, iar modul in care raspund la un astfel de procedeu nu este neaparat direct influentat de calitatea sau abilitatea doctorului. Mai pe romaneste, daca o pacienta pierde o sarcina este ceva ce iese din competenta medicului. Exista o multime de motive pentru care o inseminare nu are succes. O pacienta trebuie sa evite sa faca efort de orice tip.

O femeie care afla ca are probleme de fertilitate trebuie sa aiba grija la modul in care se imbraca, la temperaturile scazute, la pastilele pe care le ia, metodele de contraceptie si toate indrumarile medicului.

read more
Totul despre Fiv in Romania - fertilizarea in vitro

Totul despre Fiv in Romania - fertilizarea in vitro

Cadru general fiv in Romania

Viata de cuplu inseamna o viata in doi. Doua suflete s-au gasit si traiesc o viata frumoasa impreuna. Fiecare luna aduce un plus de nou in viata lor, fiecare an o noua etapa. Viata inseamna schimbare si transformare spre un nou “eu” mai bun decat cel anterior. Atunci cand o relatie fericita ajunge la maturitate cei doi isi doresc un copil in viata lor pentru a se simti impliniti, pentru ca iubirea lor sa aiba un rod.

Motivele pentru care femeile apeleaza la fiv in Romania

Un copil este o bucurie, un vis implinit, o mladita care o sa creasca mare ducand la bun sfarsit visele si ambitiile parintilor, dar pentru cei care au probleme de fertilitate sau de virilitate, totul este in zadar. In Romania, datorita poluarii, contraceptie pe termen lung, dar si stilului de viata nepotrivit, din ce in ce mai multe femei au probleme cu fertilitatea. Femeile care muncesc mai mult decat este nevoie pentru a-si intretine familia, stresul, problemele in cuplu, lipsa consilierii psihologice, toate duc la probleme de fertilitate atunci cand femeia se decide ca vrea un copil.

De cele mai multe ori este cam tarziu si ceasul biologic a trecut, varsta inaintata isi spune cuvantul. Pentru femeile care vor un copil cu orice pret, solutia este fertilizarea in vitro, adica fiv in Romania. Tratamentele cu hormoni, baile in locuri facatoare de minuni, injectiile si procedurile dureroase, nu dau intotdeauna cele mai bune rezultate. Exista femei care le-au incercat pe toate si tot nu au reusit sa ramana insarcinate.

Cand sa apelam la fiv in Romania?

Fertilizarea in vitro, pe scurt Fiv in Romania este un tratament si foarte multi oameni leaga fertilizarea in vitro de fertilitate. Nu au nicio legatura. Atunci cand un cuplu are probleme de infertilitate nu inseamna ca aceasta este solutie. Daca ai probleme de fertilitate, nu inseamna ca trebuie sa faci progrese din prima folosind fertilizarea in vitro. Nu trebuie sa te sperii inca. De cand avem patologia bolii avem si tratamentul. Unele probleme se rezolva cu fertilizare, altele nu. Pentru rezultate bune este nevoie de un diagnostic, pentru a se cunoaste motivul pentru care femeia nu poate ramane insarcinata.

Majoritatea spun ca fertilizarea in vitro este o procedura standard. Este gresit acest termen. Unul din tratamente pentru fertilizare este necesar daca o femeie sufera de endometrioza, iar altul atunci cand are trompele infundate. Acestea sunt procedurile:

 • STIMULARE OVARIANA
 • RECOLTAREA OVOCITELOR ȘI A SPERMEI
 • PROCEDURA IN LABORATORUL DE AMBRIOLOGIE
 • EMBRIOTRANSFERUL
read more
Blefaroplastia

Blefaroplastia

Chirurgia oftalmologică plastică și reconstructivă pune mare accent pe sănătatea ochiului

 A făcut rezidențiatul în străinătate și i s-a propus să lucreze într-un spital universitar de renume din Madrid, Spania, în cadrul departamentului de Chirurgie plastică oculară, orbită și căi lacrimale. Cu toate acestea, s-a întors în Sibiul ei drag. Medicul oftalmolog Bianca Laslău vrea să ajute sibienii care au nevoie de intervenții chirurgicale la nivelul ochilor să nu mai fie puși pe drumuri în alte orașe sau chiar în străinătate. Astăzi ne va vorbi despre o intervenție cu efecte spectaculoase, unde pacientul poate pleca acasă după operație. Este vorba despre blefaroplastia superioară  (corecția zonei pleoapei superioare).

 

Reporter: Ce este blefaroplastia superioară și care sunt beneficiile ei?

Dr. Bianca Laslău: Blefaroplastia superioară este procedura chirurgicală, prin care se îndepărtează surplusul de piele, mușchi și uneori grăsime, de la nivelul pleoapei superioare. Excesul tegumentului poate să atingă genele și să exercite o presiune pe acestea, producând o senzație continuă de oboseală, sau chiar să depășească marginea pleoapei, limitând astfel câmpul vizual. Beneficiile blefaroplastiei sunt atât estetice, prin obținerea unui aspect întinerit al privirii și al feței, cât și funcționale, prin îmbunătățirea câmpului vizual.

 

Reporter: Este indicat un consult oftalmologic amănunțit înaintea intervenției?

Este esențială o evaluare oftalmologică amănunțită pentru stabilirea diagnosticului și pentru a exclude contraindicațiile operației, cum sunt sindromul de ochi uscat formă severă, afecțiuni inflamatorii cicatrizante active sau  numeroase intervenții estetice la nivelul pleoapei superioare. În cadrul unei consultații oftalmologice se testează acuitatea vizuală, mișcările oculare, câmpul vizual, examinăm pleoapele și anexele oculare, reflexele pupilare și segmentul anterior al ochiului și stabilim dacă pacientul este un candidat bun pentru intervenție.

 

Reporter: Afectează atât femeile cât și bărbații?

Dr. Bianca Laslău: Odată cu înaintarea în vârstă, apar modificări la nivelul structurilor peri-oculare ce afectează, deopotrivă, bărbații și femeile. Prin urmare, blefaroplastia este recomandată indiferent de gen. În general, majoritatea pacienților la care se indică blefaroplastia superioară au peste 40 de ani, însă atunci când aspectul căzut al pleoapelor este o trăsătură de familie moștenită, intervenția se poate efectua și mai devreme.

 

Reporter: In ce consta interventia  și care sunt complicațiile care pot apărea?

Dr. Bianca Laslău:  Pre-operator este important să stabilim și să marcăm țesutul tegumentar ce urmează a fi îndepărtat. Intervenția se efectuează sub anestezie locală, cu o sedare ușoară, pentru confortul pacientului. Inciziile vor fi camuflate la nivelul pliului cutanat al pleoapei superioare și al ridurilor de la nivelul unghiului extern al ochiului. Tegumentul marcat se excizează, împreună cu o fâșie de mușchi orbicular. În anumite cazuri se indică, de asemenea, excizia grăsimii orbitale în exces, repoziționarea glandei lacrimale și liftingul sprâncenei. Intervenția durează aproximativ 1-2 ore, în funcție de complexitatea cazului și nu necesită spitalizare. În urma acestei proceduri chirurgicale se obține un aspect întinerit al privirii și îmbunătățirea vederii atunci când a existat o limitare a câmpului vizual. Principalele complicații ce pot să apară sunt reprezentate de echimoze (vânătăi) și edeme (umflături) la nivelul pleoapelor, care dispar în aproximativ două- trei săptămâni. Deși rare, au fost descrise și rezultate nesatisfăcătoare, de tipul: asimetriei pleoapelor, exciziei insuficiente sau excesive a pielii.

 

Reporter: Povestiți-ne una dintre cele mai complicate intervenții pe care le-ați făcut cât timp ați lucrat în Spania?

Dr. Bianca Laslău: Una dintre cele mai provocatoare intervenții pentru chirurgul oculo-plastician este reconstrucția defectelor mari ale pleoapei superioare, după excizia tumorilor maligne. Pleoapa superioară are o structură complexă, rolul principal al acesteia fiind acela de a proteja suprafața oculară. În situațiile în care peste 60% din pleoapă lipsește, utilizăm grefe de mucoasă în asociere cu lambouri de tegument din vecinătate. Este importantă experiența și îndemânarea chirurgului, cunoașterea anatomiei pleoapei, a orbitei și a țesuturilor învecinate pentru a obține un bun rezultat post-operator. Prin urmare, pleoapa operată trebuie să aibă un contur și un aspect asemănător cu cea contralaterală, dar și o bună mobilitate pentru a putea proteja ochiul. Chirurgia oftalmologică plastică și reconstructivă (chirurgia oculoplastică), pune mare accent pe sănătatea ochiului, dar și pe rolul major pe care îl are aspectul estetic post-operator; o reconstrucție nesatisfăcătoare având implicații psiho-sociale importante pentru pacient.  

read more
TRATAMENT ÎN SINDROMUL DE OCHI USCAT

TRATAMENT ÎN SINDROMUL DE OCHI USCAT

Tot mai mulți oameni se prezintă le oftalmolog din cauza ochilor uscați. Chiar dacă, la prima vedere, pare o afecțiune banală, netratată, aceasta poate duce la complicații. Sindromul de ochi uscat este o afecţiune cronică, progresivă. În funcţie de cauza şi severitatea acesteia, este posibil să nu fie complet vindecabil. Dar, în cele mai multe cazuri, ochii uscaţi pot fi trataţi cu succes, de obicei rezultând un confort vizibil al ochilor, mai puţine simptome de ochi uscaţi şi o vedere mai clară.

Deoarece sindromul de ochi uscat poate avea o serie de cauze, se utilizează o varietate de abordări de tratament. Ca primă intenție, se recomandă tratamente pentru insuficienţa lacrimală, produsele numite lacrimi artificiale, care încearcă să înlocuiască şi/sau să suplimenteze filmul natural lacrimal. Pentru cazurile uşoare de ochi uscaţi cauzate de utilizarea calculatorului, lectură, şcoală, cel mai bun tratament poate fi utilizarea lacrimilor artificiale sau a altor picături lubrifiante. Acestea sunt disponibile într-o mare varietate de ingrediente şi vâscozitate. Lacrimile cu vâscozitate ridicată sunt recomandate numai pentru utilizarea în timpul somnului. O altă medotdă de tratament sunt ochelarii de umiditate, special concepuţi pentru a încetini evaporarea lacrimilor prin asigurarea unui mediu umed şi minimizarea fluxului de aer.

 

Ce putem face acasă pentru a stimula producția lacrimală?

A fost raportată o varietate de alte metode noi pentru stimularea producţiei lacrimale. Acestea includ:

 • Respiraţia abdominală timp de 3 minute, care a accentuat creşterea volumului meniscului lacrimal la femeile sănătoase.
 • Cafeina, probabil cea mai consumată substanţă psihoactivă, pare să stimuleze secreţia de lacrimi la subiecţi sănătoşi.
 • Hidratarea
 • Acizii graşi esenţiali, necesari pentru apariţia unor procese metabolice sănătoase.  Printre alimentele obişnuite cu omega-3 se numără seminţele de in, nucile şi uleiul de soia, peşti uleioşi (cum ar fi tonul, somonul, păstrăvul, sardinele şi macroule) şi într-o mai mică măsură în crustacee (cum ar fi creveţi, stridii şi midii). Omega-6 sunt, de obicei, derivate din uleiuri vegetale, cum ar fi uleiul de porumb.
 • Suplimentarea zilnică cu antioxidant oral a avut ca rezultat îmbunătăţirea relativă a simptomelor de ochi uscat. Acidul alfa-lipoic, un compus disulfuric natural, are de asemenea o capacitate antioxidantă.
 • Produse pe bază de plante şi naturale
 • Miere, produsele de albine
 • Laptele matern conţine lactoferină, un remediu natural pentru tratamentul ochiului uscat
 • Acupunctura. Studiile clinice au arătat că atât acupunctura cu laser, cât şi electrototerapia cu spikes de argint (SSP) au fost la fel de eficiente ca acupunctura tradiţională în ameliorarea simptomelor şi creşterea secreţiei de lacrimi la subiecţii cu ochi uscaţi.

 

De evitat!

 • Utilizarea în exces a dispozitivelor digitale şi uzura lentilelor de contact.
 • Condiţii de deshidratare şi poluanţi de mediu. Suprafaţa oculară este cea mai expusă la lumină, umiditate relativă scăzută, temperaturi extreme, radiaţii UV, iritanţi, poluanţi şi fumul de tutun.

Dr.med. Lascu Gh. Rodica Clinica IMED Sibiu

read more